Svako zrnce peluda sadrži biološko jedinstvo neophodno za život – bjelančevine,vitamine,amino-kiseline, masti, ugljikohidrate, šećer, fermente i niz drugih sastojaka. Kažu da ni u biljnom ni u životinjskom svijetu ne postoji proizvod u kojem su svi prirodni sastojci tako upotpunjeni i uravnoteženi kao što je to u cvjetnom prahu-nazivaju ga još i iskrom života.

Izmorenost i neraspoloženost su česta stanja današnjeg vremena uzrokovana pretjeranim radom, ubrzanim načinom života, stresom, lošim odnosima i nizom drugih faktora koji oslikavaju današnjicu. Svakim korakom od prirode, dva smo bliže neželjenim stanjima u koja svi pokatkad upadamo. Vršeni su pokusi na ljudima, koje su „gazile“ bolesti današnjice, i pokazalo se da već nakon nekoliko dana konzumiranja peluda dolazi do vidnog poboljšanja raspoloženja.

Pelud svojim nevjerojatnim sastavom pomaže u borbi protiv slabokrvnosti (anemije), preranog starenja, arterioskleroze, cerebralne skleroze, probavnih smetnji, regulira apetit i radnu sposobnost, normalizira rad želuca.