Med – riznica najdragocjenijih darova prirode, sadrži gotovo sve sastojke koji grade ljudski organizam

Ljudske stanice imaju nevjerojatnu sposobnost oporavljanja i obnavljanja, ali samo uz raznovrsnu prehranu preko koje u organizam unosimo potreban „materijal“. Takva se hrana mora unositi svakog dana jer se rezerve npr. Minerala ne mogu stvarati kao što se mogu stvarati rezerve masti. Prisustvo minerala je neophodno za funkcioniranje ljudskih organa: litij- plućima, jod- štitnjači, bakar- koštanoj srži i jetri, kadmij i molibden – bubrezima, stroncij – kostima. Razmjena ugljikohidrata i bjelančevina, kao i apsorpcija vitamina i fermenata ne bi bila moguća bez prisutnosti minerala (kojima med obiluje) u organizmu.

Mnogi konzumenti meda , uslijed neznanja, prilikom kupovine meda izbjegavaju kristalizirani tj, „ušećereni“ med. Prirodno svojstvo meda je kristalizacija.

Prilikom konzumiranja meda, preporuka je da se što više zadrži u usnoj šupljini, jer jezične žlijezde ljekovite sastojke i razgrađene šećere u medu, brzo i nepromijenjeno, upijaju u krv i raznose po cijelom organizmu.

 

Jeste li znali?

 

  • Za kilogram meda pčele posjete oko 10 miliona cvjetova i pređu put oko 400 000 km
  • Pčele su postojale još u tercijalnom periodu oko 56 miliona godina prije pojave prvog čovjeka
  • Med, pelud i matična mliječ sadrže gotovo sve elemente koji ulaze u sastav ljudske krvi
  • Srce svaki dan ispumpa 13-14000 litara krvi za što troši puno energije(glukoze)koje u medu ima jako puno
  • Starost-životno doba gdje dolaze na naplatu sve greške tijekom cijelog života-med vraća snagu i doprinosi normalnom funkcioniranju gotovo svih organa u organizmu